Wina miodowe

Wina miodowe

Przygotowanie wina miodowego wiąże się z dosyć znacznymi kosztami – do jego produkcji zużywa się bowiem zamiast cukru miodu, który jest dużo droższy. Jednak wszystkie koszty i długie przygotowania wynagradza nam wyrafinowany smak i fakt, że sami przygotowaliśmy oryginalny trunek. Najlepsze owoce wykorzystywane do produkcji win miodowych to agrest, porzeczki, wiśnie, maliny i czarne jagody.

Wino miodowe z wiśniami i czarnym bzem

Składniki:

4 l wody

4 kg miodu

1 dag wiśni

0,5 dag suszonych owoców bzu czarnego

15 g kwasku cytrynowego

3 g pożywki

1 kg cukru

saszetka drożdży winiarskich

Przygotowanie:

Do butelki 250 ml wsypujemy drożdże i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą. Butelkę zatykamy kawałkiem materiały i odstawiamy na 24 godziny. Na drugi dzień wsypujemy łyżeczkę cukru i pożywkę, mieszamy i odstawiamy aż na 2-3 dni. Dalszą pracę zaczynamy wtedy, gdy w butelce pojawią się bąbelki.

Mieszankę drożdży, cukru i pożywki przelewamy do litrowej butelki, dodajemy pięć łyżek miodu, kwasek cytrynowy i pół litra przegotowanej, ostudzonej wody wymieszanej ze szczyptą pożywki. Po 24 godzinach gotujemy wodę z cukrem, studzimy. Dodajemy miód, kwasek cytrynowy i pożywkę, całość wlewając do butli na wino.

Myjemy i drylujemy wiśnie. Ugniatamy i wrzucamy do butli. Dodajemy owoce czarnego bzu i fermentujące drożdże. Wino zostawiamy do fermentacji na około 6-8 tygodni. Po tym okresie zlewamy młode wino znad osadu i ponownie wlewamy do butli na wino. Pozostawiamy na kilka miesięcy; gotowe wino rozlewamy do butelek.

Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl

Ten wpis umieszczono w kategorii Przepisy z miodem i otagowano jako , , , . Możesz dodać go do zakładek permalink. Dodaj komentarz lub dodaj odpowiedź (trackback): Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*