W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Aromatyczny sos potrafi zmienić najprostsze danie w wykwintną potrawę. Wystarczy pomysłowość i kilka składników by podkreślić smak potrawy. Warto eksperymentować i próbować tworzyć przepisy z nieoczywistymi składnikami. Zapraszamy do nadsyłania Waszych propozycji!

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na sosy z miodem.

Sos miodowy

Składniki:
2 łyżki miodu
3 łyżki octu winnego
6-8 łyżek oliwy lub oleju
2 ząbki czosnku
szczypta soli morskiej
pieprz mielony

Przygotowanie:
Czosnek przecieramy przez praskę i rozcieramy z solą. Dodajemy miód, ocet, oliwę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Kolor sosu zależy od gatunku miodu, którego użyjemy.


Sos miodowo-musztardowy

Składniki:
4-5 łyżek oliwy z oliwek
Łyżka soku z cytryny
2-3 łyżeczki musztardy
2 łyżki miodu
Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, aby sos miał odpowiednią konsystencję i dobrze się wymieszał. Smak możemy zmieniać według indywidualnych preferencji dodając odpowiednio więcej miodu lub ostrej musztardy.


Sos polski

Składniki:
3 łyżki miodu
3 łyżki utartego, czerstwego piernika
2 łyżki cukru
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka migdałów
2 łyżki rodzynek
1 łyżka masła
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
cukier, sól

Przygotowanie:
Miód z dodatkiem cukru lekko zrumienić w rondelku. Następnie należy dodać masło, utarty piernik i całość wymieszać. Wlać do tego bulion i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Do sosu dodać sparzone, obrane i posiekane drobno migdały oraz umyte rodzynki. Przyprawić do smaku cukrem, solą i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Podawać do gotowanych ryb lub fasoli.


Sos żydowski

Składniki:
3 pomarańcze
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka miodu
1 łyżka drobno posiekanych migdałów

Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyć, sparzyć oraz osuszyć. Z jednej pomarańczy otrzeć skórkę, a z pozostałych wycisnąć sok, wymieszać ze stopionym miodem, śmietanką i migdałami, następnie lekko schłodzić. Podawać do gotowanej ryby, mięsa z rosołu lub ryżu ugotowanego na sypko.


Sos barbecue

Składniki:
10 dag pomidorów
10 dag strąków papryki
2 cebule
5 łyżek oleju
3 łyżki octu winnego
3 łyżki miodu
1/3 szklanki białego wina
3 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżka bazylii
1 łyżka musztardy

Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, zmiksowane pomidory oraz paprykę, ocet, miód, wino i przyprawy. Wszystko razem gotuj 15 minut.