Miód – słodki dodatek do kanapek

Ponieważ w kuchni można łamać wszystkie zasady w tworzeniu nowych potraw, każdy może stworzy coś idealnego dla siebie. Różnorodne preferencje sprawiają, że pojawiają się coraz to nowsze przepisy z wykorzystaniem doskonale znanych nam składników.
Miód króluje na polskich stołach od wielu stuleci, był to jeden z pierwszych naturalnych słodzików, z miodu produkowano alkohole, dodawano do wywarów leczniczych. Jego bogaty skład sprawia, że jest odpowiedni dla osób w każdym wieku.

Najprostszy sposób na wykorzystanie miodu to smarowanie nim kanapek. W zależności od indywidualnych preferencji możemy wybrać smak, który najbardziej nam odpowiada. Chleb można smarować samym miodem, albo tworzyć zupełnie inne kompozycje. Można mieszać go z masłem, twarogiem, musztardą, jogurtem naturalnym i innymi składnikami.
Bardzo pożywne są pasty ze zmielonych lub posiekanych na drobno orzechów i migdałów z dodatkiem miodu. Takie śniadanie każdemu doda energii. Możemy wymieszać 3 łyżki miodu z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego i twarogiem i tak podawać na kanapkach. Ciekawą alternatywą na zimowe dni jest podawanie miodu do tostów lub naleśników, wystarczy polać przygotowane danie aby nabrało nowego, wyrafinowanego smaku. Możemy podawać wyłącznie miód lub mieszać go z sokiem z cytryny, białym winem lub innymi składnikami. Jest to okazja do stworzenia wyjątkowego dania i nowego smaku.

Miód może również służyć jako słodzik do dżemów zamiast tradycyjnego cukru.  Na kilogram owoców przypada 800 gram miodu. Wystarczy owoce umyć, wymieszać z miodem i gotować do zgęstnienia. Na koniec przekładamy dżem do słoiczków, odwracamy do góry dnem i domowe weki na jesienne dni gotowe.
Kanapki z miodem spożywane w zimie pozwolą cieszyć się dobrym zdrowiem, ponieważ miód ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Posiłki w których znajduje się miód są spożywane również przez sportowców aby dłużej znosić wysiłek fizyczny i szybciej się regenerować. Herbata lub kakao osłodzone miodem również może pomóc dobrze rozpocząć każdy dzień.

Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl

Ten wpis umieszczono w kategorii Porady i otagowano jako , , . Możesz dodać go do zakładek permalink. Dodaj komentarz lub dodaj odpowiedź (trackback): Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*