W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Torty z miodem

Imieniny, urodziny a może rocznica? Na każdą z tych okazji świetnie sprawdzi się pyszny tort. Lato to okres świeżych zbiorów miodu więc płynny miód sprawdzi się idealnie jako smaczny dodatek do tortu.

Tort śmietankowo-kakaowy

Składniki:

  • 0,5l śmietany słodkiej
  • 4 jajka
  • 3 duże łyżki miodu
  • 190g pszenicy
  • 30g oleju kokosowego
  • Paczka proszku do pieczenia
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • Łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 100g mączki ziemniaczanej
  • 100g wybranej marmolady

Sposób przygotowania: Rozgrzać śmietanę, dodać dwie łyżki miody, tłuszcz kokosowy i kakao, zagotować jednocześnie ciągle mieszając. Dać ostygnąć i włożyć do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia rozdzielić żółtka, do żółtek dodać 4 łyżki wody, jeden cukier wanilinowy, cukier, łyżkę miodu i ucierać tak długo aż będziemy mieli konsystencje kremu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i łączymy z żółtkami. Pszenicę przemielić i wymieszać z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, w kolejnym kroku przesiać przez sitko do masy jajecznej. Ciasto piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Poczekać aż ciasto ostygnie, przeciąć na pół i dół posmarować marmoladą i dodać środkową warstwę. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier wanilinowy. Połowę masy rozsmarować na środkowej warstwie, przykryć górną częścią ciasta i nałożyć resztę kremu na górę. Schłodzony tort można podawać po 4-5 godzinach od przygotowania.

Tort orzechowo-miodowy

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • Szklanka mąki
  • miód
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki orzechów
  • 4 jajka
  • Soda oczyszczona
  • Laska wanilii
  • Laska cynamonu
  • Goździki
  • Ziele angielskie

Składniki na krem:

  • Ok 30g miodu
  • 300g masła
  • 3 jajka
  • Cukier
  • Słodka śmietanka
  • Pół szklanki zmielonych orzechów

Sposób przygotowania:

Miód zagotować ze zmielonymi przyprawami i zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem a jednocześnie wlewać miód. Do masy jajeczno-miodowej dodać mąkę z łyżką sody oraz ubitą piankę z białek i orzechy, wszystko wymieszać. Z ciasta odlać na dwa krążki do tortownicy i piec w 170 stopniach do momentu odchodzenia ciasta od ścianek.

Krem: 4 łyżki miodu zagotować z mlekiem. Ubić jajka z cukrem jednocześnie powoli dodając gorące mleko. Podgrzać mieszankę jednak uważać by nie doprowadzić do zagotowania. Miękkie masło utrzeć na puch i powoli dodawać jajeczno-miodową masę. Na sam koniec dodać orzechy. Przełożyć pod warstwy ciasta, dodać krem na górę i boki oraz udekorować.

Resztę przepisów na torty podamy wam w następnych wpisach.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *