W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Przepisy z miodem lipowym!

Miód lipowy to jeden z najcenniejszych i najbardziej popularnych rodzajów miodu, charakteryzujący się delikatnym smakiem i aromatem lipy. Miód ten dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdzi się w kuchni, a jedzenie z miodem lipowym, powinno przypaść do gustu wszystkim domownikom! Poniżej znajdziesz kilka przepisów, w których miód lipowy odgrywa główną rolę.

Pieczony Łosoś z Glazurą z Miodu Lipowego

Składniki:

4 filety z łososia

3 łyżki miodu lipowego

2 łyżki musztardy dijon

1 łyżka sosu sojowego

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

Sól i pieprz do smaku

Świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie: W miseczce wymieszaj miód lipowy wraz z musztardą, sosem sojowym i czosnkiem. Posól i popieprz filety z łososia. W kolejnym kroku dokładnie nasmaruj filety przygotowaną wcześniej glazurą. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 15-20 minut, aż łosoś będzie dobrze upieczony. Podawaj udekorowane świeżym koperkiem.

Kurczak Pieczony w Miodzie Lipowym

Składniki:

1 kurczak (ok. 1,5 kg)

4 łyżki miodu lipowego

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżeczka suszonego tymianku

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: W miseczce wymieszaj miód lipowy, oraz oliwę, sok z cytryny, czosnek, tymianek, sól i pieprz. Posmaruj kurczaka przygotowaną marynatą. Odstaw na co najmniej godzinę, aby kurczak dobrze się zamarynował (najlepiej na noc w lodówce). Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 1,5 godziny, podlewając co jakiś czas sokami z pieczenia.

Ciasto Cytrynowe z Miodem Lipowym

Składniki:

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

100 g masła, miękkiego

150 g cukru

3 łyżki miodu lipowego

2 jajka

Skórka otarta z 2 cytryn

100 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W kolejnej misce ubij masło wraz z cukrem na puszystą masę oraz dodaj miód lipowy i jajka, jedno po drugim, ciągle ubijając. Dodaj skórkę z cytryn i jogurt, delikatnie mieszając. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do połączenia. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu możesz polać ciasto lukrem cytrynowym, lub posypać cukrem pudrem.

Sałatka z Kozim Serem i Miodem Lipowym

Składniki:

100 g mieszanki sałat

100 g koziego sera, pokrojonego w kostkę

1 garść orzechów włoskich

1 jabłko, pokrojone w plasterki

2 łyżki miodu lipowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: W miseczce wymieszaj miód lipowy, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż mieszankę sałat, kozi ser, orzechy i plasterki jabłka. Polej przygotowanym dressingiem z miodu lipowego. Podawaj od razu.

Herbatka Imbirowa z Miodem Lipowym

Składniki:

1 litr wody

2-3 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojony w cienkie plasterki

Sok z 1 cytryny

3 łyżki miodu lipowego

Przygotowanie: Zagotuj wodę w garnku. Dodaj plasterki imbiru i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i miód lipowy, mieszając do rozpuszczenia. Podawaj na ciepło.

Te przepisy to tylko kilka przykładów, jak można wykorzystać miód lipowy w kuchni. Jest wszechstronny i doskonale komponuje się zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *