W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Naleśniczki miodowe

Kto z nas nie kocha naleśników? Ten słodki posiłek jest uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Dzisiaj podamy wam kilka przepisów na naleśniki z miodem, które świetnie sprawdzą się na rodzinne śniadania.

Naleśniki z masełkiem miodowym.

Składniki:

  • Miód
  • Masło
  • Cynamon
  • Dwa jajka
  • Pół szklanki mleka
  • Szklanka mąki (razowej lub pszennej)

Przygotowanie masełka: Miękkie masło (3 łyżki) połączyć z łyżką miodu i 5 gramami cynamonu, mieszać tak długo aż osiągniemy gładką konsystencję a składniki połączą się. Kolejno przez 20 minut chłodzić w lodówce.

Przygotowanie ciasta na naleśniki: Jajka, mleko i miód ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać mąkę i wymieszać ciasto.

Po usmażeniu naleśników polać je masełkiem oraz dwoma łyżkami miodu.

Naleśniki z środkiem serowym.

 Składniki:

  • Jajko
  • 70 ml mleka
  • Miód
  • Pół szklanki mąki
  • Szklanka serka kremowego
  • Rodzynki

Jajko, mleko i łyżkę miodu ubić na gładką konsystencję, dodać mąkę i wymieszać. Serek kremowy, 3 łyżki miodu i garść rodzynek połączyć w miseczce.

Nadzienie rozsmarować na naleśniku oraz złożyć na pół i kolejno na pół. Naleśniki ułożyć na talerzu i polać miodem.

Racuchy miodowe

Składniki:

  • Jajko
  • Pół szklanki mleka
  • 2 łyżki drożdży
  • Miód
  • Pół szklanki mleka

Jajko, drożdże, mleko i łyżkę miodu ubijać do otrzymania gładkiej konsystencji, dodać mąkę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dwie, aż do otrzymania powietrznych pęcherzyków. Racuszki usmażyć i polać miodem.

Takie śniadanie zadowoli każdego łasucha, niedługo podamy wam różne przepisy na śniadania z miodem.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *