Naleśniczki miodowe

Kto z nas nie kocha naleśników? Ten słodki posiłek jest uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Dzisiaj podamy wam kilka przepisów na naleśniki z miodem, które świetnie sprawdzą się na rodzinne śniadania.

Naleśniki z masełkiem miodowym.

Składniki:

  • Miód
  • Masło
  • Cynamon
  • Dwa jajka
  • Pół szklanki mleka
  • Szklanka mąki (razowej lub pszennej)

Przygotowanie masełka: Miękkie masło (3 łyżki) połączyć z łyżką miodu i 5 gramami cynamonu, mieszać tak długo aż osiągniemy gładką konsystencję a składniki połączą się. Kolejno przez 20 minut chłodzić w lodówce.

Przygotowanie ciasta na naleśniki: Jajka, mleko i miód ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać mąkę i wymieszać ciasto.

Po usmażeniu naleśników polać je masełkiem oraz dwoma łyżkami miodu.

Naleśniki z środkiem serowym.

 Składniki:

  • Jajko
  • 70 ml mleka
  • Miód
  • Pół szklanki mąki
  • Szklanka serka kremowego
  • Rodzynki

Jajko, mleko i łyżkę miodu ubić na gładką konsystencję, dodać mąkę i wymieszać. Serek kremowy, 3 łyżki miodu i garść rodzynek połączyć w miseczce.

Nadzienie rozsmarować na naleśniku oraz złożyć na pół i kolejno na pół. Naleśniki ułożyć na talerzu i polać miodem.

Racuchy miodowe

Składniki:

  • Jajko
  • Pół szklanki mleka
  • 2 łyżki drożdży
  • Miód
  • Pół szklanki mleka

Jajko, drożdże, mleko i łyżkę miodu ubijać do otrzymania gładkiej konsystencji, dodać mąkę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dwie, aż do otrzymania powietrznych pęcherzyków. Racuszki usmażyć i polać miodem.

Takie śniadanie zadowoli każdego łasucha, niedługo podamy wam różne przepisy na śniadania z miodem.

Ten wpis umieszczono w kategorii Porady. Możesz dodać go do zakładek permalink. Dodaj komentarz lub dodaj odpowiedź (trackback): Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*