W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Miód w daniach obiadowych

Miód ma słodki smak, dlatego często wydaje nam się, że nie nadaje się on do potraw, które przygotowujemy na obiad. Słodki i lepki miód nie kojarzy się automatycznie jako dodatek do dania głównego. Jednak jego smak i aromat pozwala stworzyć niebanalne kompozycje, a zwykłe danie może nabrać zupełnie innego smaku.

Miód jako jeden ze składników dań głównych możemy spotkać w takich potrawach jak: kurczak w miodzie i piwie, pstrąg zapiekany w miodzie, kasza manna z miodem, kaczka po pekińsku i wiele, wiele innych.

Łatwo daje się zauważyć, że słodki smak miodu bardzo dobrze łączy się z różnego rodzaju mięsem, kaszą i rybami. Często możemy także używać miodu do potraw grillowanych, na przykład: krewetek z imbirem czy słodko-ostrych żeberek z grilla.

Jak widać słodki smak nie jest przeszkodą w wykorzystaniu go do głównego dania naszego obiadu. Wręcz przeciwnie jego smak idealnie łączy się z pozostałymi składnikami i gwarantuje nam uczucie rozkoszy podniebienia. Warto eksperymentować w domu lub odkrywać nowe smaki w restauracjach, próbując nieoczekiwanych połączeń, które często mogą nas pozytywnie zaskoczyć.

Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *