W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Ciasteczka miodowe

Jeśli mamy często gości w domu albo sami lubimy słodycze, przychodzimy z pomocą. Dzisiaj podamy przepis na przepyszne ciasteczka słodzone miodem. Po przygotowaniu takich smakołyków w domu macie pewność, z czego są zrobione i nie musicie martwić się, że w składzie jest nadmierna chemia.

Ciasteczka dyniowe

Składniki:

  • ¾ szklanki masła
  • ¼ szklanki pestek dyni (najlepiej prażone)
  • Pół szklanki świeżej dyni, drobno startej
  • Pół szklanki miodu
  • 3 jajka (w tym jedno do roztrzepania)
  • Łyżeczka esencji waniliowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brandy
  • Łyżeczka soli
  • Półtorej szklanki mąki

Miód z masłem miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać dwa jajka, esencje waniliową, brany, sól i połowę mąki oraz proszek do pieczenia i miksować około 2 minut. Dodać resztę mąki i miksować kolejną minutę. Dodać dynię i pestki dyni i wciąż miksować do uzyskania jednolitej bryły. Ciasto owinąć w folię i chłodzić około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąc na sprószony mąką blat, rozwałkować na 3mm i wyciąć ciasteczka. Wycięte ciastka ułożyć na blaszce w odstępie 1,5 cm, posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut.

Miodowe ciasteczka ze śliwką

Składniki:

  • ¾ szklanki masła
  • ¼ szklanki drobno posiekanych śliwek
  • Pół szklanki miodu
  • 3 jajka (jedno do posmarowania na wierzch)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżka esencji waniliowej
  • Półtorej szklanki mąki
  • 2 łyżki brandy
  • Łyżeczka soli

Miód z masłem miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać dwa jajka, esencje waniliową, brany, sól i połowę mąki oraz proszek do pieczenia i miksować około 2 minut. Dodać resztę mąki i miksować kolejną minutę. Dodać dynię i pestki dyni i wciąż miksować do uzyskania jednolitej bryły. Ciasto owinąć w folię i chłodzić około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąc na sprószony mąką blat, rozwałkować na 3mm i wyciąć ciasteczka. Wycięte ciastka ułożyć na blaszce w odstępie 1,5 cm, posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut.

Ciasteczka migdałowe z miodem

Składniki:

  • 2 białka
  • Szklanka miodu
  • ¼ likieru amaretto
  • 3 łyżki mąki
  • Półtorej szklanki migdałów

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać miód aż zgęstnieje. Wmieszać migdały i delikatnie dodać mąkę oraz amaretto i mieszać. Na blachę wyłożyć krążki około2,5 cm w odstępach 5 cm. Piec około 15 minut lub do momentu zaróżowienia.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *