Zupy

Najdawniejszym i najprostszym sposobem przygotowania posiłku dla całej rodziny jest sporządzenie zupy. Miód pszczeli można stosować jako dodatek do wielu zup warzywnych jak i owocowych.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na zupy z dodatkiem miodu.

Zupa krem

Składniki:
20 dag zielonego, łuskanego grochu
2 pomidory
2 kromki pieczywa tostowego
3 szklanki rosołu (instant)
1 pojemnik- 20 dag śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartego zółtego sera
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżeczki miodu
pieprz cayenne
2 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie:

Wrzucić do garnka groch i obrany, pokrojony na połówki czosnek. Zalać trzema szklankami rosołu. Przykryć, gotować na małym ogniu około godziny, aż groch całkowicie się rozgotuje. Umyć pomidory i zdjąć skórkę. W tym celu nacisnąć ją poprzecznie, umieścić pomidory na sitku, a następnie przelać wrzątkiem. Pokroić pomidory w kostkę. Odciąć skórę z tostów. Pokroić pieczywo w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do grochu utarty żółty ser i śmietanę, wszystko zmiksować. Lekko podgrzać zupę, doprawić do smaku miodem oraz pieprzem cayenne. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, oderwać listki od łodyżek. Rozlać zupę do talerzy, posypać grzankami i kawałkami pomidora. Udekorować natką.



Krupnik po niemiecku

Składniki:
3 szklanki bulionu drobiowego
15 dag suszonych śliwek (bez pestek)
2 szklanki wody
10 dag kaszy perłowej
po 2 łyżki masła i miodu
sól

Przygotowanie:
Umyte śliwki zalać przegotowaną letnią wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia śliwki ugotować, przy czym połowę zmiksować i przetrzeć przez sito, a resztę pokroić w cienkie paseczki. Umytą kaszę zalać wywarem drobiowym i gotować 20 minut, po czym dodać przetarte śliwki, wywar ze śliwek i pokrojone śliwki. Doprawić miodem i solą, wymieszać i gotować kolejne 30 minut. Na koniec zestawić zupę z ognia, dodać masło i wymieszać.



Zupa owocowa

Składniki:
2 szklanki jagód lub przecieru truskawkowego
4 szklanki mleka
4 łyżki gęstej śmietany
1-2 łyżki miodu
szczypta soli

Przygotowanie:
Połowę jagód lub przecieru truskawkowego włożyć do miksera, wlać 2 szklanki mleka, dodać miód do smaku i zmiksować. Przelać do wazy. Zmiksować pozostałe owoce i mleko i także wlać do wazy. Śmietanę z solą rozprowadzić 1/2 szklanki zupy, wlać do wazy, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zupę podawać schłodzoną.



Chłodnik piwny

Składniki:
4 szklanki jasnego piwa
40 dag sera twarogowego
2 żółtka
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
1 goździk

Przygotowanie:
Utrzyj żółtka z miodem. Następnie zagotuj piwo z przyprawami i zaciągnij z żółtkami ubitymi z miodem. Podgrzewaj stale mieszając, aż zupa zgęstnieje, a następnie ostudź. Ser pokrój w kostkę, nałóż do talerzy a następnie zalej zupą.



Barszcz czerwony wykwintny

Składniki:
1 kg buraków
10 dag śliwek suszonych
3 łyżki miodu wielokwiatowego
pieprz
sól

Przygotowanie:

Umyj, wyszoruj i ugotuj w łupinach buraki. Następnie je ostudź, obierz oraz zetrzyj na grubej tarce do jarzyn. Zalej litrem wody i powoli gotuj doprowadzając do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia, następnie przecedź. Umyj i namocz śliwki, a potem ugotuj je w niewielkiej ilości wody, aby powstała szklanka wywaru. Wywar z buraków połącz z wywarem ze śliwek, zagotuj, dodaj miód i przypraw do smaku. Podawaj z pasztecikami, naleśnikami, czy kapusta z grzybami lub fasolą.