Nalewki z miodem

Piwa miodowe, wina czy nalewki są popularne od wielu wieków. Ich wyjątkowy smak i różnorodne gatunki sprawiają, że stają się one znowu popularnym napojem. Ich popularność rośnie dzięki międzynarodowym konkursom, które przyciągają rzesze smakoszów.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na nalewki z miodem.


Nalewka pana Jana

Składniki:
0,5 kg wiśni
1 szklanka miodu
3 szklanki spirytusu
25 dag suszonych śliwek (bez pestek)
15 goździków

Przygotowanie:
Bardzo dojrzałe oraz soczyste wiśnie wsypać do gąsiora. Połowa z nich powinna być wydrylowana. Zalać płynnym miodem i pozostawić na 24 godziny. Następnego dnia dodać pokrojone w paski śliwki, goździki i zalać spirytusem zmieszanym z przegotowaną wodą. Pozostawić tak przygotowany gąsiorek na 12-14 dni w ciepłym miejscu. Od czasu do czasu potrząsać nim. Po upływie właściwego terminu zlać nalewkę, owoce odcisnąć, płyn przefiltrować, rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Spożywać po 6-8 miesiącach.



Miętówka

Składniki:
0.5 litra spirytusu
1 łyżka miodu
1 pomarańcza
10 listków mięty
10 rodzynek

Przygotowanie:
Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórę, a z miąższu wycisnąć sok. Listki mięty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Miętę i skórę pomarańczową włożyć do słoja. Potem wymieszać 2 szklanki wody z sokiem i spirytusem, przelać do słoja i zamknąć. Odstawić na 4 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę przefiltrować, połączyć z miodem i ponownie wlać do słoja. Dodać rodzynki i zamknąć na 6-7 miesięcy. Im dłużej będzie stała, tym będzie lepsza. :)



„Łzy konika polnego”- nalewka litewska

Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
2 litry wódki czystej 45%
1 szklanka wody
1 łyżka suszonych płatków róży ogrodowej
1 łyżka zielonej ruty
1 łyżka zielonej mięty
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
szczypta goździków

Przygotowanie:
Płatki róży, rutę, miętę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, imbir- zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie do wywaru dodać miód cukier, wódkę i wymieszać. Naczynie przykryć i podgrzać, nie gotując. Po odstawieniu i wystygnięciu napoju zlać i odstawić do klarowania. Po kilku dniach zlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu przez 5 dni. Im dłużej dojrzewa, tym lepszy.