Desery

Nie każdy lubi słodkie desery w postaci lodów czy ciastek, dlatego warto szukać innych, smacznych zamienników. Zapiekane gruszki z orzechami i miodem mogą stać się idealną alternatywą do naprawdę słodkich deserów i przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym osobom. W tej zakładce znajdziecie wszelkie możliwe wariacje na temat miodowych słodkości.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na desery z miodem.

Zapiekane gruszki


Składniki:
4 twarde gruszki
5 łyżek ziaren słonecznika
1-2 łyżki miodu
½ szklanki śmietany
Sok z ½ cytryny
Łyżka masła
Cynamon

Przygotowanie:
Połowę orzechów drobno siekamy. Śmietanę miksujemy z orzechami, miodem i ½ łyżeczki cynamonu. Dodajemy ziarna słonecznika i mieszamy.
Owoce kroimy w ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w posmarowanej masłem foremce. Zalewamy przygotowanym kremem, posypujemy pozostałymi orzechami i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.



Krem miodowy


Składniki:
2/3 szklanki miodu
2 jajka
1 szklanka soku z pomarańczy oraz otarta skórka z jednej pomarańczy
1 pojemnik śmietany 18%
1 łyżka żelatyny
3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej i przegotowanej wody, następnie pozostawić do napęcznienia. Zagrzać sok i rozpuścić w nim miód. Dodać żelatynę. Ubić żółtka na gęstą masę i mieszając dodawać małymi porcjami do soku z miodem. Naczynie z masą miodowo- żółtkową wstawić do łaźni wodnej i ubijać, aż powstanie gęsty krem. Krem ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodawać małymi porcjami do kremu. Śmietanę ubić z cukrem. Krem rozłożyć do pucharków, przybrać śmietaną i posypać skórką pomarańczową. Podawać schłodzony.



Granola bananowo-kokosowa

Składniki:

2 dojrzałe banany
1 duże utarte jabłko
2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
1 łyżka rodzynków
1/4 filiżanki migdałów
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki soku cytrynowego

Przygotowanie:
Ugniecione widelcem banany wymieszać z pozostałymi składnikami. Doskonałe szybkie danie dla łasuchów! :)



Nugat

Składniki:
5 białek
35 dag cukru
22 dag miodu
1 łyżeczka octu
20 dag łuskanych orzechów laskowych
20 dag łuskanych orzechów włoskich
2 wafle

Przygotowanie:
Z cukru, 2/3 szklanki wody i octu ugotować syrop, za kroplą spuszczoną z łyżki powinna ciągnąć się nitka syropu. Potem dodać miód i mieszając znowu gotować „do nitki”. Białka należy ubić na sztywno i cały czas ubijając, wlewać do piany cienką strugą bardzo gorący syrop. Następnie ustawić naczynie na garnku z wrzącą wodą i ubijać tak długo, aż masa stanie się gęsta i przestanie się ciągnąć. Bardzo trudno dokładnie określić czas ubijania, ale zwykle ta czynność zajmuje nie mniej niż 45 minut. Orzechy posiekać na grube kawałki i lekko uprażyć na patelni, następnie ostudzić i wymieszać z masą. Nugat wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem i przykryć go drugim waflem. Całość obciążyć deską kuchenną oraz wstawić do lodówki. Spożywać następnego dnia.



Kisiel żurawinowy

Składniki:
30 dag żurawin
1/4 szklanki miodu
mielone goździki
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Przetrzyj przez sito starannie umyte żurawiny, a następnie połącz z miodem i goździkami. Skórki przetartych żurawin zalej 3 szklankami wrzątku, ugotuj, przecedź i dodaj to przetartych żurawin. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i wlej zawiesinę mąki ziemniaczanej wymieszanej w szklance zimnej przegotowanej wody. Podgrzej mieszając. Gęsty kisiel rozlej do salaterek, podawaj schłodzony.



Jabłka imbirowe


Składniki:
4 duże jabłka
15 dag orzechów włoskich
8 dag miodu
3 dag masła
1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:
Sparz i pozbaw skórki orzechy i posiekaj je bardzo drobno. Posiekane orzechy starannie wymieszaj z lekko podgrzanym miodem oraz sproszkowanym imbirem. Dorodne jabłka umyj, odetnij z nich górne części, wydrąż i usuń gniazda nasienne. Wnętrze owocu wypełnij masą orzechowo-miodową, a na wierzchu każdego połóż grudkę masła. Ułóż owoce na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać na zimno lub gorąco.



Kompot wigilijny

Składniki:
30 dag suszonych śliwek bez pestek
30 dag suszonych fig bez pestek
2 łyżki miodu gryczanego
sok i skórka otarta z cytryny
kawałek kory cynamonu

Przygotowanie:

Umyj figi i śliwki, włóż do osobnych rondelków, zalej letnią wodą i pozostaw na kilka godzin. Do śliwek dodaj łyżkę miodu i cynamon, gotować do wrzenia na małym ogniu przez 10 minut. Do fig wlej sok z cytryny, dodaj otartą skórkę i miód, gotuj na małym ogniu 20-25 minut. Po ugotowaniu wywary połączyć i odstawić do schłodzenia.


Pomarańcze marynowane z miodem

Składniki:
6 pomarańczy
0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki goździków

Marynata:
1 kawałek cynamonu
łyżka nasion kolendry
łyżka nasion zielonego kardamonu
25 dag cukru
25 dag płynnego miodu
1,5 szklanki białego octu winnego.

Przygotowanie:
Pomarańcze należy dokładnie umyć i sparzyć. Następnie kroimy je w plastry grubości około 5 mm i układamy w garnku, zalewając wodą tak, żeby je przykryła. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut po czym odsączamy.
Przygotowanie marynaty rozpoczynamy od podgrzania cynamonu, kolendry i kardamonu na suchej patelni mieszając, aby nie przypalić składników. Gdy zaczną silnie pachnieć, zdejmujemy je z ognia i rozdrabniamy w moździerzu. Następnie wkładamy je do garnka wraz z miodem i cukrem, wlewamy ocet i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia miodu i cukru. Gdy składniki się rozpuszczą podkręcamy ogień aż do wrzenia, by po chwili znowu go zmniejszyć i gotować marynatę jeszcze przez 10 minut.
Pomarańcze wkładamy do marynaty i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy je przez kolejne 20 minut, aż plasterki staną się szkliste. Tak przygotowane pomarańcze przekładamy do słoików, do każdego dodajemy trochę przypraw i zalewamy marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy. Pomarańcze są gotowe do spożycia po miesiącu od przygotowania.


Mus gruszkowy z miodem

Składniki:
4 miękkie gruszki
2 łyżeczki płynnego miodu
cynamon
2 łyżeczki śmietany kremowej
4 liski świeżej mięty

Przygotowanie:
Jest to idealny deser do przygotowania w ostatniej chwili. Gruszki obieramy i miksujemy. Dodajemy miód, mieszamy. Powstały mus przelewamy do pucharków, dekorujemy listkiem mięty i łyżeczką śmietany posypanej cynamonem.



Słodki jabłkowy mus


Składniki:
- 1 kg antonówek
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki miodu lipowego lub spadziowego
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół cytryny
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżki likieru amaretto

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy na blasze, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu przecieramy je przez sito aż uzyskamy mus. Serek mascarpone mieszamy z likierem. Do przygotowanych pucharków wlej masę z miodu i posiekanych orzechów. Jako drugą warstwę wlej serek mascarpone. Na wierzchu umieść ostudzony mus jabłkowy. Do dekoracji użyj odrobiny miodu, sezamu i orzechów.