Dania jarskie

Miód świetnie komponuje się z warzywami jak i owocami we wielu daniach. Oto kilka propozycji. Smacznego!

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na dania jarskie z miodem!

Makaron z miodem i orzechami


Składniki:
60 dag makaronu (rurki)
20 dag miodu
15 dag wyłuskanych orzechów włoskich
skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Rozpuścić miód w rondelku, dodać pokrojoną w wąskie pasemka skórkę z pomarańczy. Orzechy zetrzeć na drobne kawałeczki. W głębokim półmisku układać warstwami makaron, polewać ciepłym miodem i posypać tartymi orzechami. Ostatnią warstwą powinien być miód oraz orzechy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.



Marchewka z miodem

Składniki:
4 szklanki pokrojonej w plasterki marchewki
4 łyżki miodu
3 łyżki masła
3 łyżeczki soku z pomarańczy
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać w rondlu. Dusić pod przykryciem przez 25 minut na małym ogniu, mieszając kilka razy. Podawać na gorąco do pieczonych mięs.



Fasola ze śliwkami

Składniki:
40 dag fasoli
10 dag wędzonego boczku
10 dag suszonych śliwek (bez pestek)
2 cebule
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki
sok z cytryny
majeranek
cukier
pieprz
sól

Przygotowanie:
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, potem odstawić na 6-8 godzin do namoczenia. Następnie fasolę odcedzić i zalać świeżą wodą, gotować 10 minut i ponownie odcedzić. Potem zalać ją litrem wrzątku, osolić i gotować przez godzinę. Śliwki opłukać i namoczyć w niewielkiej ilości wody. Boczek posiekać oraz przesmażyć na patelni. Cebule obrać, opłukać, posiekać, dodać do boczku, oprószyć mąką i zrumienić. Do fasoli dodać boczek z cebulą, śliwki wraz z wodą, w której się moczyły, miód i majeranek. Dusić 20 minut. Na suchej patelni zrumienić 2 łyżki cukru, wlać pół szklanki wody, zagotować i dodać do fasoli. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i podawać.



Ziemniaki faszerowane migdałami

Składniki:

8 dużych ziemniaków
10 dag posiekanych migdałów
3-4 ząbki czosnku roztarte z solą
Sok z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
15 dag drobno posiekanych pieczarek

Sos:
Drobno posiekana cebula
2-3 ząbki czosnku roztarte z solą
Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Pół łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej mielonej papryki
Łyżka octu winnego lub soku z cytryny
10 dag drobno posiekanych migdałów
Po łyżeczce miodu i sosu sojowego
Łyżka oleju
2 szklanki „słabego” bulionu
Sól

Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, aby popękały. Następnie układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut.
Czosnek roztarty z solą mieszamy z sokiem z cytryny i migdałami, dodając stopniowo oliwę. Wszystkie składniki ucieramy, upieczone ziemniaki przekrawamy na pół, łyżeczką wyciągamy część miąższu i dodajemy go do migdałów utartych z czosnkiem i dokładnie ucieramy. Dodajemy sól, pieprz i posiekane pieczarki; mieszamy. Ziemniaki napełniamy farszem, układamy na żaroodpornym półmisku i zapiekamy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Zeszklić na rozgrzanym oleju drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać paprykę, pieprz cayenne, zmieszać i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Następnie dodać miód, sos sojowy, ocet, bulion, posiekane migdały i po wymieszaniu gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli sos okaże się za rzadki, zagęszczamy go łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozrobionej w łyżeczce wody.



Zapiekanka po turecku

Składniki:
25 dag makaronu- nitki
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
sól

Przygotowanie:
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, potem odcedź. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym niewielką ilością masła ułóż warstwami makaron. Każdą z warstw posyp orzechami. Wierzch polej miodem i obłóż grudkami pozostałego masła. Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Podawaj na ciepło lub zimno.