Z okazji Dnia Kobiet proponujemy tort miodowy.
Składniki do ciasta:
100g masła
2 łyżki miodu
180g cukru pudru
1 łyżeczka octu
1 łyżka sody oczyszczonej
2 jajka
600g mąki pszennej
Składniki do kremu:
250g miękkiego masła
400g słodzonego mleka skondensowanego (w puszcze) – gotować puszkę 2 godziny, podczas gotowania puszka powinna być zanurzona w wodzie i otwarta dopiero po ostudzeniu
można dodać do kremu 2 łyżki ciemnego rumu
pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów włoskich
Przygotowanie ciasta:
W gotującej się wodzie rozpuść masło i mód,wszystko wymieszaj. Dodaj cukier puder i mieszaj przez kilka minut. Sodę oczyszczoną wymieszaj z octem, następnie dodaj do zagotowanej masy, ponownie wymieszaj i zagotuj. Potem dodawaj po jednym jajku energicznie mieszając. Na przesianą mąkę wlej zagotowaną, gorącą mieszaninę. Wyrabiaj ciasto mikserem bądź ręcznie. Uformuj z ciasta kulę, a następnie podziel na 6 lub 7 równych części. Tortownicę o średnicy 22- 23cm wyłóż papierem do pieczenia. Każdą część rozwałkuj i wyłóż na dnie torownicy, ciasto powinno mieć ok 2 mm grubości. Każdy placek piecz w temperaturze 180ºC przez ok 5-6 minut, aż ciasto lekko się zarumieni i urośnie. Ciasto po upieczeniu będzie miękkie, ale po chwili stwardnieje.
Przygotowanie kremu:
Miksuj przez kilka minut masło, dodając stopniowo masę karmelową. Na końcu dodaj rum, jeśli chcesz go użyć.
Przygotowanie końcowe:
Jeden z upieczonych placków pokrusz i wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Placki przekładaj kremem, ostatni również posmaruj kremem, pokryj także boki ciasta. Górę oraz boki obsyp pokruszone ciasto z orzechami. Tort przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepiej spożywać tort po 24, a nawet po 48 godzinach. Spokojnie możesz go przechowywać kilka dni, a nawet do 2 tygodni, z czym również mrozić. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki około pół godziny wcześniej. Możesz ozdobić je roztopioną czekoladą.