Słodki jabłkowy mus

Składniki:
– 1 kg antonówek
– 250 g serka mascarpone
– pół szklanki miodu lipowego lub spadziowego
– pół szklanki orzechów włoskich
– pół cytryny
– 2 łyżeczki sezamu
– 2 łyżki likieru amaretto

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy na blasze, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu przecieramy je przez sito aż uzyskamy mus. Serek mascarpone mieszamy z likierem.

Do przygotowanych pucharków wlej masę z miodu i posiekanych orzechów. Jako drugą warstwę wlej serek mascarpone. Na wierzchu umieść ostudzony mus jabłkowy. Do dekoracji użyj odrobiny miodu, sezamu i orzechów.

Smacznego!

Ten wpis umieszczono w kategorii Porady i otagowano jako , , , . Możesz dodać go do zakładek permalink. Dodaj komentarz lub dodaj odpowiedź (trackback): Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*