W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Propolis

Propolis inaczej kit pszczeli to lepka substancja żywiczna, która powstaje z żywic roślin zebranych przez pszczoły z pączków i młodych pędów topoli, brzozy, świerku, kasztanowca i innych drzew oraz roślin zielonych. Propolis głównie służy pszczołom jako materiał dezynfekujący i uszczelniający. Pszczoły powlekają kitem pszczelim uszkodzenia, wszelakie wgłębienia i szpary w ścianach ula, a także regulują nim szerokość wylotka na zimę. Pszczoły pokrywają propolisem ciała martwych szkodników, które wtargnęły do ula np. ryjówki, myszy, których ze względu na dużo rozmiary nie są w stanie usunąć na zewnątrz, żeby zapobiec ich rozkładowi.

Propolis dobrze rozpuszcza się w acetonie, alkoholach oraz chloroformie. Prawie wcale nie rozpuszcza się w wodzie. Jest dużo odporniejszy na temperaturę i twardszy niż wosk.

Propolis ma silne działanie bakteriobójcze, co znajduje swoje zastosowanie w lecznictwie. Przyspiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek, jest skuteczny w przypadku oparzeń. Dodatkowo propolis może być stosowany przy przeziębieniu, paradontozie, a nawet chorobach układu pokarmowego, jednak tylko pod kontrolą lekarza.

Po roku przechowywania propolis traci częściowo swoją aktywność biologiczną, a po dwóch latach nie wykazuje jej wcale.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *