Wszyscy, którzy piekli pierniczki wiedzą, że składnikiem, który sprawia, że ciasto to jest takie pyszne i aromatyczne jest miód. Do pierników najlepiej sprawdzi się miód gryczany jednak możemy także wymienić go na inny miód, który lubimy lub który aktualnie mamy w swoich zapasach. Warto pamiętać jednak, że miód powinien być kupowany od sprawdzonych dostawców, pamiętać warto także, że proces krystalizacji miodu jest normalnym zjawiskiem, a jeśli miody takie jak rzepakowy czy lipowy są płynne pół roku po zakupie możemy mieć pewność, że nie jest on stu procentowo naturalny.
Składniki:
- Pół kilo mąki żytniej
- Pół kilo mąki pszennej
- Kieliszek spirytusu
- Kilogram miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajko
- Łyżeczka – cynamonu, goździku, pieprzy, gałki muszkatołowej
- Migdały
- Miękka margaryna do wysmarowania blachy
Miód rozpuścić i wymieszać z utuczonymi przyprawami, przelać do ogrzanej mąki i wyrobić masę dodając jeszcze proszek do pieczenia, spirytus i jajko. Wyrobione ciasto powinno być dość twarde, na końcu do ciasta dodać grubo siekane migdały. Jeśli ciasto po wyrobieniu jest zbyt suche dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować i posypać mąką. Ciasto rozgnieść na 3 centymetry i udekorować grubo siekanymi migdałami. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Piernik z piwem
Składniki:
- Pól kilo mąki
- Szklanka jasnego piwa
- Szklanka jasnego miodu
- ¾ szklanki cukru
- 100 gramów posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- Łyżka wody
- Łyżka sody
- 250 gramów masła
Miękkie masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtko. Dodać miód, przyprawy a na samym końcu wlać piwo. W kolejnym etapie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i orzechami, mieszać tak by nie powstały grudki. Na samym końcu dodać sztywną pianę z białek. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Ciasto przełożyć do dwóch foremek. Piec około 50-55 minut. Po wyjęciu ciasta ostudzić go, szczelnie zamknąć i odłożyć na 3 tygodnie.
Tani piernik
Składniki:
- Pół kilo mąki
- Szklanka cukru
- Szklanka miodu
- Łyżka sody
- 2 jajka
- Łyżka utuczonych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej
- Mąka do formy
Miód rozpuścić z utuczonymi przyprawami. Dodać jajka i cukier, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto jak na rzadkie kluski, stopniowo dodawać mąkę. Wyrobione ciasto powinno leżeć od 10 do 12 godzin. Ciasto wypiekać na blaszce obtłuszczonej i przyprószonej mąką. Piec około 40 – 45 minut