Naturalny miód jest smacznym dodatkiem nie tylko do herbaty i ciast. Ten złocisty efekt pracy pszczół bardzo dobrze sprawdza się również w kuchni, jako dodatek do mięs, sałatek, płatków. Może on być tylko lekkim akcentem w daniu, lub grać główną rolę, oczywiście w zależności od tego, jak nam bardziej smakuje.
Miód coraz częściej wykorzystujemy w walce z przeziębieniem i grypą. Mleko z miodem to napój znany od lat, który wspomaga naszą odporność. Również jako dodatek do dań, jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Mowa oczywiście o miodzie naturalnym, żadne sztuczne odpowiedniki nie mają takich pozytywnych właściwości.
Wśród najpopularniejszych dań, w których można wykorzystać miód są mięsa, a wśród nich chociażby kurczak. Naturalny miód jako dodatek w kuchni potęguje właściwości przypraw i sprawia, że potrawy mają bardziej intensywny i wyrazisty smak. Niezależnie od tego, w jaki sposób będziemy wykorzystywać miód, czy jako dodatek do płatków, jogurtu, ciepłego mleka, herbaty, dań mięsnych czy innych potraw, warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Przede wszystkim, od rodzaju potrawy, do której chcemy dodać miód zależy, jaką odmianę wybrać. Inny miód pasuje do potraw słodkich, a inny do mięs czy surówek. Miody jasne są łagodniejsze, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek i likierów. Miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli, innych ciast oraz miodów pitnych i miodówek.
K.K.