W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Desery miodowe

Można zrobić przepyszne desery z miodem bez dużego wysiłku, poniżej podamy kilka takich przepisów

Jabłka z imbirem i miodem

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 80 gramów miodu
  • 150 gramów orzechów
  • 30 gramów masła
  • Pół łyżki imbiru

Orzechy sparzyć, pozbyć się skórki i posiekać na bardzo drobne kawałeczki. Miód lekko podgrzać i dodać do niego imbir oraz posiekane orzechy. Jabłka starannie umyć oraz wydrążyć środki z nasionami. Luki po wydrążonych pestkach wypełnić masą miodu, orzechów i imbiru. Na wierzchu każdego jabłka dodać grudkę masła. Tak przygotowane owoce ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Jabłka można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kisiel żurawinowy

Składniki:

  • 300g żurawin
  • ¼ szklanki miodu
  • Goździki mielone
  • 1-2 łyżki mączki ziemniaczanej

Żurawiny porządnie umyć a następnie przetrzeć przez sito. Przetarte żurawiny wymieszać z miodem i goździkami. Skórki pozostałe po przetarciu zalać 3 szklankami wrzątku, ugotować, przecedzić a kolejno dodać do utartych żurawin. Wszystko połączone razem doprowadzić do wrzenia a następnie wlać zawiesinę mąki ziemniaczanej wymieszanej w szklance z zimną, przegotowaną wodą. Gęsty kisiel rozlać do miseczek, najlepiej podawać schłodzone.

Żurawinę można zastąpić malinami czy jagodami.

Krem z suszonych śliwek

Składniki:

  • 200 gramów suszonych śliwek
  • Szklanka bitej śmietany
  • Dwie łyżki miodu
  • Łyżka żelatyny
  • Garść orzechów włoskich

Śliwki umyć i zalać niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie ugotować je do miękkości i odcedzić. Śliwki zblendować z miodem. W wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę i dokładnie wszystko wymieszać ze zmiksowanymi śliwkami. Całość przelać do salaterek i udekorować bitą śmietaną a także orzechami.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *