Można zrobić przepyszne desery z miodem bez dużego wysiłku, poniżej podamy kilka takich przepisów
Jabłka z imbirem i miodem
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 80 gramów miodu
- 150 gramów orzechów
- 30 gramów masła
- Pół łyżki imbiru
Orzechy sparzyć, pozbyć się skórki i posiekać na bardzo drobne kawałeczki. Miód lekko podgrzać i dodać do niego imbir oraz posiekane orzechy. Jabłka starannie umyć oraz wydrążyć środki z nasionami. Luki po wydrążonych pestkach wypełnić masą miodu, orzechów i imbiru. Na wierzchu każdego jabłka dodać grudkę masła. Tak przygotowane owoce ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Jabłka można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kisiel żurawinowy
Składniki:
- 300g żurawin
- ¼ szklanki miodu
- Goździki mielone
- 1-2 łyżki mączki ziemniaczanej
Żurawiny porządnie umyć a następnie przetrzeć przez sito. Przetarte żurawiny wymieszać z miodem i goździkami. Skórki pozostałe po przetarciu zalać 3 szklankami wrzątku, ugotować, przecedzić a kolejno dodać do utartych żurawin. Wszystko połączone razem doprowadzić do wrzenia a następnie wlać zawiesinę mąki ziemniaczanej wymieszanej w szklance z zimną, przegotowaną wodą. Gęsty kisiel rozlać do miseczek, najlepiej podawać schłodzone.
Żurawinę można zastąpić malinami czy jagodami.
Krem z suszonych śliwek
Składniki:
- 200 gramów suszonych śliwek
- Szklanka bitej śmietany
- Dwie łyżki miodu
- Łyżka żelatyny
- Garść orzechów włoskich
Śliwki umyć i zalać niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie ugotować je do miękkości i odcedzić. Śliwki zblendować z miodem. W wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę i dokładnie wszystko wymieszać ze zmiksowanymi śliwkami. Całość przelać do salaterek i udekorować bitą śmietaną a także orzechami.