W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Schabowe z miodem

Już od wieków mięso towarzyszyło w diecie człowieka. Mięso jest źródłem białka zwierzęcego w którym znajdziemy aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Znajdziemy tam również potas, sód, żelazo oraz chlor czy fosfor.

Mięso posiada krótki okres przydatności, dlatego powinno się je kupować krótko przed wykorzystaniem lub przechowywać w niskiej temperaturze. Jeśli zdecydujemy się na opcje mrożenia to powinniśmy pamiętać, że surowiec należy najpierw opłukać w zimnej wodzie, umieścić w naczyniu a następnie pozostawić w zimnym miejscu aż do rozmrożenia. Jeśli produkt będzie rozmrażany w za wysokiej temperaturze może to doprowadzić do utraty soku komórkowego a w konsekwencji po obróbce termicznej mięso będzie suche oraz włókniste.

By mięso było idealne w smaku trzeb poświęcić czas na przygotowanie oraz odpowiednio dobrać przyprawy. Miód idealnie sprawdzi się jako dodatkowy element smakowy do naszych dań. Poniżej kilka przepisów na mięso schabowe z dodatkiem aromatycznego miodu.

Schabowe z miodem

Składniki:

  • 5 plastry schabowego – najlepiej z kością
  • 10 sztuk jasnych winogron
  • 3-4 jabłka
  • Dwie łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • Półtorej łyżki masła
  • Łyżka cukru
  • Sól, pieprz
  • Sok z cytryny

Plastry schabowe opłukać, rozbić następnie skropić sokiem z cytryną i posypać solą. Takie kotlety odstawić na 30 minut do lodówki. Zdjąć skórę z jabłek i pokroić na ćwiartki. Winogrona umyć i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło a następnie dodać jabłka i winogrona, dusić około 10 minut sprawdzając czy owoce nie rozpadają się. Kotlety usmażyć na gorącym oleju. Na sam koniec mięso delikatnie posmarować miodem z wymieszanym sokiem z cytryny. Kotlety podczas smażenia warto posypać grubo zmielonym pieprzem. Kolejno smażyć przez 5 minut na zmniejszonym ogniu poprzednio przykrywając mięso. Podawać w dodatkach duszonych owoców.

Schab pieczony z dodatkiem śliwki

Składniki:

  • kilo schabu
  • 150 gramów śliwek
  • 50 gramów smalcu
  • 25 gramów mąki
  • 25 gramów miodu
  • Sól, pieprz – wedle uznania

Mięso schabowe włożyć do gotującej się wody i obgotować. Następnie przełożyć je do naczynia poprzedzając posypać solą i pieprzem. Do naczynia dołożyć także wypestkowane śliwki. Smalec wytopić i polać schabowy ze śliwkami. Sos, który został po pieczeniu zlać i przetrzeć wraz ze śliwkami. Schab lekko posypać mąką, zalać sosem i dodać miód oraz chwile dusić.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *