W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Piernikowe szaleństwo

Wszyscy, którzy piekli pierniczki wiedzą, że składnikiem, który sprawia, że ciasto to jest takie pyszne i aromatyczne jest miód. Do pierników najlepiej sprawdzi się miód gryczany jednak możemy także wymienić go na inny miód, który lubimy lub który aktualnie mamy w swoich zapasach. Warto pamiętać jednak, że miód powinien być kupowany od sprawdzonych dostawców, pamiętać warto także, że proces krystalizacji miodu jest normalnym zjawiskiem, a jeśli miody takie jak rzepakowy czy lipowy są płynne pół roku po zakupie możemy mieć pewność, że nie jest on stu procentowo naturalny.

Składniki:

  • Pół kilo mąki żytniej
  • Pół kilo mąki pszennej
  • Kieliszek spirytusu
  • Kilogram miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajko
  • Łyżeczka – cynamonu, goździku, pieprzy, gałki muszkatołowej
  • Migdały
  • Miękka margaryna do wysmarowania blachy

Miód rozpuścić i wymieszać z utuczonymi przyprawami, przelać do ogrzanej mąki i wyrobić masę dodając jeszcze proszek do pieczenia, spirytus i jajko. Wyrobione ciasto powinno być dość twarde, na końcu do ciasta dodać grubo siekane migdały. Jeśli ciasto po wyrobieniu jest zbyt suche dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować i posypać mąką. Ciasto rozgnieść na 3 centymetry i udekorować grubo siekanymi migdałami. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Piernik z piwem

Składniki:

  • Pól kilo mąki
  • Szklanka jasnego piwa
  • Szklanka jasnego miodu
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 gramów posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • Łyżka wody
  • Łyżka sody
  • 250 gramów masła

Miękkie masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtko. Dodać miód, przyprawy a na samym końcu wlać piwo. W kolejnym etapie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i orzechami, mieszać tak by nie powstały grudki. Na samym końcu dodać sztywną pianę z białek. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Ciasto przełożyć do dwóch foremek. Piec około 50-55 minut. Po wyjęciu ciasta ostudzić go, szczelnie zamknąć i odłożyć na 3 tygodnie.

Tani piernik

Składniki:

  • Pół kilo mąki
  • Szklanka cukru
  • Szklanka miodu
  • Łyżka sody
  • 2 jajka
  • Łyżka utuczonych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej
  • Mąka do formy

Miód rozpuścić z utuczonymi przyprawami. Dodać jajka i cukier, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto jak na rzadkie kluski, stopniowo dodawać mąkę. Wyrobione ciasto powinno leżeć od 10 do 12 godzin. Ciasto wypiekać na blaszce obtłuszczonej i przyprószonej mąką. Piec około 40 – 45 minut

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *