W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Chleb z miodem

Pieczenie chleba stało się ostatnio bardzo modne pośród gospodyń domowych. Pieczenie chleba może dać dużo radości a także niesamowity smak, którego nie znajdziemy na sklepowych półkach. Dzięki dodatkowi miodu chleb będzie miał niesamowity smak i zasmakuje nawet najmłodszym.

Chleb miodowy z przyprawą korzenną

Składniki:

  • Szklanka zimnego mleka
  • Łyżka suszonych drożdży
  • Pół łyżeczki mielonych goździków
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Jedno jajko
  • Pół szklanki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 i pół szklanki mąki
  • ¼ szklanki masła
  • Jedno roztrzepane jajko
  • 1/3 szklanki sezamu

Mikserem na wolnych obrotach wymieszaj mleko, drożdże, jajko, miód i masło przez około 3 minuty. Dodaj sól, cynamon i goździki po czym zwiększ prędkość i mieszać około 6 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć folią i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przebić i przenieść na blat kuchenny, podzielić na 3 równe części i uformować w kulę, ciasto pozostawić na 5 minut. Z każdej kulki uformować około 38 cm walec i spleść tak by powstał bochenek, warkocz zawinąć pod spód. Bochenek przenieść na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pozostawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza i piec około 30 minut do zarumienienia bochenka. Chleb kroić dopiero po wystudzeniu.

Miodowy chleb razowy

Składniki:

  • Półtorej szklanki zimnej wody
  • ¼ szklanki masła
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki miodu
  • Łyżka soli
  • 3 szklanki mąki razowej

Mikserem na wolnych obrotach wymieszaj wodę, drożdże, miód i mąkę przez około 3 minuty. Dodaj sól i masło, zwiększ obroty i miksuj około 6 minut. Ciasto przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj czystym ręczniczkiem i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przebić, przenieść na blat kuchenny, uformować kulę a z kuli walcowaty bochenek, wszystko przełożyć do formy do chleba i pozostawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i piec około 40 minut. Chleb najlepiej podawać gorący.

Chleb żytni nadziewany serem kozim

Składniki:

  • Półtorej szklanki zimnej wody
  • Pół szklanki suszonych żurawin
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • Krążek sera koziego, przedzielony na pół
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 i pół szklanki mąki chlebowej
  • Szklanka mąki żytniej
  • Łyżka soli

Mikserem na wolnych obrotach wymieszaj wodę, drożdże, miód i mąkę chlebową przez około 3 minuty. Dodać sól i żurawinę i miksować kolejne 6 minut przy zwiększonej prędkości. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć czystą ściereczką. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przebić i rozwałkować na około 2 centymetry. Połówki krążka sera położyć na cieśnie i zawinąć jak roladę. Przełożyć do blaszki i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza i piec przez około 35-40 minut.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *