Wypieki z miodem

Ciasta z dodatkiem miodu są aromatyczne i mają idealną konsystencję. Miód idealnie pasuje do makowców, pierników, sprawdza się świetnie jako składnik różnego rodzaju ciasteczek.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na ciasta z miodem.

Tort orzechowy z miodem

Składniki:
3 szklanki mąki
¼ kostki margaryny
½ szklanki cukru pudru
łyżka miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
3 lub 4 łyżki gęstej śmietany
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka do posypania formy.

Krem:
3 jajka
kostka masła
½ szklanki cukru
sok z 1 cytryny
2 łyżki kakao
aromat waniliowy
10 dag zmielonych orzechów laskowych

Dekoracja:
polewa
orzechy
owoce – wiśnie lub inne

Przygotowanie:
Margarynę stopić z miodem. Z mąki, śmietany, sody, jajka, cukru i wystudzonego tłuszczu zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, rozwałkować i piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Krem: ubijamy jajka z cukrem na parze. Gdy masa zaczyna gęstnieć zdejmujemy ją z ognia i nadal ubijamy, aż wystygnie. Ucieramy masło dodając po łyżce masy jajecznej. Połowę przygotowanej masy zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, drugą z sokiem z cytryny, kakao i mielonymi orzechami.
Dwa upieczone ciasta przekładamy kremem z orzechami i delikatnie zlepiamy. Kładziemy następny krążek, smarujemy jasnym kremem. Na koniec kładziemy ostatni krążek i dekorujemy tort. Boki smarujemy kremem i posypujemy siekanymi lub mielonymi orzechami. Wierzch dekorujemy według uznania polewą, orzechami lub owocami.


Prosty piernik

Składniki:
0,5 kg mąki
250 g cukru
150 g miodu płynnego
50 g masła
250 ml mleka
Łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżeczka przyprawy korzennej
2 jajka
Polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło, czekamy aż ostygnie. Ucieramy cukier, miód i jajka. Do masy dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną na przemian z mlekiem i płynnym masłem. Do masy dodajemy przyprawę. Ciasto wylewamy do wąskiej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto ozdabiamy polewą czekoladową. Można również użyć płatki migdałów.


Pierniczki na choinkę

Składniki (na 25 sztuk):
3 szklanki mąki (50 dag)
25 dag płynnego miodu
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki masła lub margaryny (4 dag)
1 czubata łyżka kakao
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Otarta skórka z 1 cytryny
Olejek migdałowy
Odrobina mąki do posypania blatu

Do dekoracji:
6 dag orzeszków pinii
6 dag orzeszków pistacjowych
5 dag migdałów (bez łupinek)
5 dag wisienek koktajlowych
1 żółtko
2 łyżki skondensowanego mleka

Przygotowanie:
1. Miód wymieszać z tłuszczem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, odrobiną olejku migdałowego, cynamonem i otartą skórką cytryny. Mąkę połączyć z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do miodowej masy. Wyrobić wszystkie składniki mikserem, a następnie zagnieść na posypanym mąką blacie na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około pół centymetra, powycinać figurki: ptaszki, serduszka, rozetki. W każdym pierniczku zrobić pośrodku dziurkę.

2. Pierniczki umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować żółtkiem rozprowadzonym mlekiem skondensowanym. Udekorować migdałami, pistacjami, orzeszkami pinii oraz kandyzowanymi wisienkami, lekko wciskając je w ciasto. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Wieszać na wstążeczkach.



Pierniczki babuni

Składniki:
3 jajka
1 żółtko
Szklanka cukru
Szklanka miodu
Pół szklanki oliwy
Płaska łyżka sody oczyszczonej
Przyprawa do pierników
90 dag mąki tortowej

Lukier:
30 dag cukru pudru
Sok z 1 cytryny
Odrobina gorącej wody

Przygotowanie:
Jaja, żółtko, miód i cukier ucieramy w makutrze. Dodajemy oliwę, sodę, przyprawę do pierników i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto zostawiamy w makutrze na 12-24 godziny. Przygotowane ciasto wałkujemy na grubość noża, wykrawamy foremkami i smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Gorące ciastka lukrujemy przygotowaną wcześniej polewą.



Ciasto brzoskwiniowe z biszkoptem

Składniki:
Ciasto:
50 dag brzoskwiń lub moreli
10 dag masła
5 dag cukru
2 czubate łyżki miodu
2 jaja
25 dag pszenicy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka

Masa:
3 jaja
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Owoce sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skóry. Pokroić na kawałki oraz usunąć przy okazji pestki. Miękkie masło wraz z cukrem i miodem rozetrzeć w makutrze, dodając stopniowo jaja. Zemleć pszenicę, odłożyć łyżkę stołową, resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z mlekiem, stopniowo dodając do cukrowo- jajecznej masy. Otwieraną tortownicę natłuścić olejem, włożyć ciasto, wygładzić powierzchnię o obłożyć owocami. Piec około 30 minut w 180°C.
Przygotowanie masy:
Rozdzielić jaja, białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać miód i cukier. Mieszając, dodać również żółtka. Do powstałej piany domieszać delikatnie łyżkę stołową pszennej mąki. Pod koniec pieczenia rozsmarować masę na gorącym cieście i piec jeszcze przez 15 minut.