Wosk pszczeli

WOSK PSZCZELI powstaje w gruczołach woskowych młodych pszczół.
Wytworzony przez gruczoły wosk wydzielany jest na zewnątrz, gdzie
zastyga na tak zwanych lusterkach w postaci cienkich łusek. Pszczoła
zdejmuje je za pomocą przednich odnóży, zgniata żuwaczkami i wbudowuje
do formowanej komórki plastra.
Plastry służą do magazynowania miodu i pierzgi. Wosk wykorzystywany
jest do zasklepiania komórek wypełnionych miodem i pierzgą.
Barwa od prawie białej i żółtej do pomarańczowej i ciemnobrązowej,
zależy od jego jakości.
Wosk służy do produkcji węzy oraz do wytwarzania świec woskowych.
Oczyszczony wosk ma miodowy aromat.
Wosk stanowi mieszaninę kwasów, hydroksykwasów, alkoholi
jednohydroksylowych i dwuhydroksylowych, estrów i węglowodorów.
Jest zbudowany z węgla (73,3%), wodoru (13,2%) i tlenu (7,5%). Zawartość
poszczególnych związków nie jest stała. Zidentyfikowano w nim następujące
kwasy i alkohole:

- kwas palmitynowy CH3(CH2)14COOH temperatura topnienia 62,6º
- kwas cerotynowy CH3(CH2)24COOH temperatura topnienia 87,7º
- kwas melisowy CH3(CH2)28COOH temperatura topnienia 91,0º
- alkohol cerylowy CH3(CH2)24CH2OH temperatura topnienia 50,0º
- alkohol mirycylowy CH3(CH2)28CH2OH temperatura topnienia 87,5º

Stałymi składnikami wosku jest propolis, pyłek kwiatowy, laktony i
biopierwiastki. Zawiera również estry kwasu octowego, masłowego
walerianowego jako substancje zapachowe oraz chryzynę – żółty barwnik.
 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*