Wołowina z miodem i marchewką

Naturalny miód ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe od pokoleń wykorzystywany jest jako składnik obiadów, sosów i deserów. Doskonale pozwala przełamywać smaki i łączyć potrawy ostre i słodkie, kwaśne i lekko gorzkawe.

Jest doskonałym dodatkiem do mięs. Wieprzowina, drób i wołowina smakują wybornie z dodatkiem miodu. Polecamy wołowinę na słodko, z miodem i marchewką. Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste, a smak na pewno zaskoczy domowników i gości.

Do przygotowania tego dania potrzebne będzie:
pół kilo polędwiczki wołowej
cztery młode marchewki
dwie cebule
dwa ząbki czosnku
pół litra bulionu warzywnego
łyżka octu owocowego
dwie łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka miodu
łyżeczka mielonego imbiru
łyżka oliwy
dwie łyżki oleju
łyżeczka siekanego szczypiorku
sól i pieprz.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki a następnie w paski. Przygotowane mięso podsmażamy na patelni z obu stron. Obieramy marchew, cebulę i czosnek. Marchew kroimy w paski, cebulę i czosnek siekamy na drobno. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie, doprawiając solą, pieprzem i imbirem. Po kilku minutach dodajemy bulion, sos sojowy i odrobinę octu. Całość zagotowujemy, dodajemy mięso i dusimy na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka. Przed podaniem doprawiamy miodem i posypujemy szczypiorkiem.

Danie możemy podawać z dodatkiem ryżu. Życzymy smacznego!

Ten wpis umieszczono w kategorii Porady i otagowano jako , , , , , . Możesz dodać go do zakładek permalink. Dodaj komentarz lub dodaj odpowiedź (trackback): Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*