Sałatki

Idealnym i pożywnym dodatkiem do owocowych sałatek jest miód. Stanowi on słodki odpowiednik tradycyjnych sosów sałatkowych i idealnie podkreśla smak owoców.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na sałatki z miodem.

Owocowe szaleństwo


Składniki:
4 mandarynki
2 banany
2 owoce kiwi
Jabłko
Ćwiartka cytryny
Łyżeczka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy i obieramy. Mandarynki dzielimy na cząstki, banany kroimy w półplasterki. Pozostałe owoce kroimy w kostkę. Sałatkę polewamy „sosem” z jogurtu naturalnego zmieszanego z miodem.
Sałatkę możemy udekorować orzechami, wiórkami czekolady bądź bitą śmietaną.



Surówka piękności

Składniki:
8-10 suszonych śliwek
6 łyżek płatków owsianych
3/4 szklanki śmietanki 12%
1 jabłko
kilka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
sok z cytryny
goździki

Przygotowanie:
Płatki owsiane namoczyć na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Namoczyć śliwki, by napęczniały, potem przetrzeć przez sito. Płatki wymieszać ze śliwkami, posiekanymi orzechami i startym na tarce do jarzyn obranym jabłkiem. Śmietanę doprawić miodem i zmiażdżonym czosnkiem, polać nią sałatę.



Sałatka kokosowa

Składniki:
4 pomarańcze
20 dag wiórków kokosowych
4 łyżki miodu
1 mała główka sałaty lodowej

Przygotowanie:
Obrane pomarańcze podzielić na ćwiartki. W rondelku rozgrzać miód. Ćwiartki pomarańczy zanurzać w miodzie, obtaczać w wiórkach kokosowych. Podawać owinięte listkami sałaty.



Sałatka z cykorii i owoców

Składniki:
4 cykorie
1 grejpfrut
1/2 kubka jogurtu
1-2 łyżeczki miodu
1 łyżka siekanych orzechów włoskich
pieprz mielony
sól

Przygotowanie:
Umyte liście cykorii oraz obrany grejpfrut pokój i wmieszaj. Jogurt dopraw solą, miodem, pieprzem. Polej nim sałatkę i posyp orzechami. Podawać jako przystawkę.