Potrawy z ryb

W wielu przypadkach dodatek miodu sprawia, że aromat i smak potrawy zmieniają się na lepsze. Tak samo jest w przypadku ryb, do słodkowodnych stosuje się miody łagodniejsze, jasne, a ryby morskie wymagają miodów pikantniejszych.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na ryby z dodatkiem miodu!

Słodka ryba

Składniki:
80 dag ryby (np. dorsz)
Duża kiść winogron
Cebula
2 łyżki miodu
Łyżka oleju
Kminek
Starta gałka muszkatołowa
Kilka ziaren pieprzu białego i czarnego
Po jednym goździku i anyżu gwiazdkowym
Sól

Przygotowanie:
Pieprz, pół łyżeczki kminku, szczyptę gałki muszkatołowej, anyż i goździki tłuczemy w moździerzu lub mielimy. Dodajemy miód i mieszamy.
Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w dzwonki. Lekko solimy i podsmażamy na gorącym oleju. Następnie rybę układamy w rondlu, obkładamy cebulą i polewamy przygotowanymi przyprawami; tak przygotowaną dusimy 30 minut. Po 30 minutach dodajemy umyte i obrane ze skórki winogrona i dusimy przez następne 10 minut.



Śledzie w sosie miodowo-musztardowym


Składniki:
- 6-7 filetów marynowanych śledzi
- duży kubek jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki curry
- 1 duża cebula

Przygotowanie:
Śledzie tniemy na kawałki; mieszamy jogurt, miód, musztardę i curry. Śledzie obkładamy posiekaną cebulą i zalewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.



Ryba po staropolsku

Składniki:
1 kg ryby słodkowodnej (najlepiej karp)
włoszczyzna (bez kapusty)
sól
pieprz

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka miodu
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
1/2 cytryny
3 goździki
cukier
sól
pieprz

Przygotowanie:
Rybę oczyścić, odfiletować, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Włoszczyznę zalać dwiema szklankami wody i gotować około 20 minut na małym ogniu. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, rodzynki, migdały i przyprawy. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku. Polać sosem, przybrać zieloną pietruszką i wiórkami migdałów.



Filet z łososia w sosie karmazynowym

Składniki:
filet z łososia w plastrach (30 dag)
mieszanka warzywna chińska (mrożona)
30 dag szpinaku
10 dag marchewkowych kulek (mrożonka)
śmietana 30%
2 jaja
1 główka czosnku
10 dag ketchupu
5 dag miodu
50 ml octu winogronowego
50 ml oleju
10 dag vegety
zioła prowansalskie
ziele angielskie
sól
cukier
pieprz biały i czarny

Przygotowanie:
Filet zawijamy z mieszanką warzywną, po 5 dag warzyw na plaster ryby. Do gotującej się wody wsypujemy vegetę i biały pieprz oraz dolewamy trochę octu. 15 minut gotujemy rybę z warzywami na wolnym ogniu. Wykładamy rybę do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim połowę pokrojonego czosnku. Dodajemy szpinak oraz wbijamy dwa jajka. Dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą oraz lekko zakwaszamy. Po 10 minutach smażenia odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos.

Przygotowanie sosu:
Ketchup mieszamy z reszta posiekanego czosnku. Dodajemy miód, sól, pieprz, czarny i zioła prowansalskie. Do gotującej się wody dodajemy vegetę, ziele angielskie, czarny pieprz i ocet. Potem wrzucamy marchewkowe kulki i gotujemy 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Na talerz kładziemy porcję szpinaku. Na nim układamy filet łososia. Polewamy sosem karmazynowym i dekorujemy marchewką.



Śledzie w sosie miodowym

Składniki:
1/2 kg filetów śledziowych (matinesy)
2 szklanki wody mineralnej
1-2 cebule
1/2 szklanki oleju
4 łyżki miodu
kawałek suszonego piernika
sok i otarta skórka z cytryny
Mielone: cynamon, ziele angielskie, kardamon, goździki, pieprz
siekana natka pietruszki
sól

Przygotowanie:
Namocz śledzie w wodzie mineralnej przez 1-2 godziny. Na małym ogniu pod przykryciem zagotuj miód z korzeniami. Obrane cebule pokrój w talarki, wrzuć na 2 minuty do wrzącej wody, odcedź, przelej zimną wodą, po czym odsącz i pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny, posyp otartą skórką z cytryny i szczyptą soli. Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i przestudzonym miodem. Wymoczone filety osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w półmisku i zalać sosem. Wstawić na noc do lodówki. Podawać przybrane natką pietruszki.