Miody balsamiczne (korzenne)

Na półkach w polskich sklepach są nowością a część z nas nawet nie wie, w jaki sposób wykorzystać w naszej kuchni miody korzenne.

Miody tego rodzaju są znane we Włoszech i we Francji, gdzie bardzo często dodawane są do potraw różnego rodzaju. Miód balsamiczny może być stosowany jako dodatek do mięs. Jego zaletą są różne smaki, od odmiany bardzo łagodnej do bardzo ostrej, dzięki czemu możemy go łączyć z ciemnym mięsem wołowym oraz z delikatniejszymi mięsami. Miody korzenne są również idealnym składnikiem zapiekanek serowo-ziemniaczanych. Szefowie kuchni dodają je również do niektórych przystawek i warzyw.

Istnieje miód balsamiczny o bardzo ciemnej barwie jak również o barwie jasnej, słomkowej. Dzięki temu jasny miód nadaje się do krewetek, ryb i owoców morza. A miód ciemny do mięs.

Przyprawy korzenne i odrobina octu balsamicznego sprawiają, że miód zyskuje nowy, oryginalny smak, a jego zastosowanie w kuchni zależy tylko od naszej wyobraźni. Sprawdza się w bardzo różnych daniach, dlatego każdy może stworzyć zadowalającą go kompozycję.

Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl

Ten wpis umieszczono w kategorii Porady i otagowano jako , , , , , . Możesz dodać go do zakładek permalink. Dodaj komentarz lub dodaj odpowiedź (trackback): Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*