W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Przepisy z miodem

Miodowe marynaty do mięs

Czas wiosny i lata to czas grilla! Mamy dla Was kilka przepisów na grillowe marynaty do mięs z miodem.

1. Miodowa marynata do steków.
Składniki:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i włóż steki do marynaty na 3 godziny.

2.Marynata piwna jasna
Składniki:
2 szklanki piwa
2 łyżki miodu lub cukru,
2 łyżeczki musztardy lub 2 ząbki czosnku lub 1 duża cebula
4 listki laurowe,
1 łyżeczka sproszkowanego kminku,
3 goździki,
5 rozgniecionych ziaren:
ziela angielskiego,
jałowca
pieprzu
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i włóż mięso do marynaty na kilka godzin.

3. Marynata miodowa
Składniki:
miód
musztarda
posiekany czosnek
oliwa
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki (składniki są zależne od ilości, pamiętaj jednak aby w marynacie było tyle samo miodu, co musztardy) i włóż mięso do marynaty na kilka godzin.

4. Miodowa marynata z sosem sojowym i czosnkiem.
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
6 łyżek sosu sojowego
50 ml gorącej wody
1,5 łyżeczki oleju sezamowego
2,5 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka octu balsamicznego lub ryżowego
1 mała lub 3/4 dużej główki czosnku
Przygotowanie:
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Do miseczki wlej gorącą wodę i dodaj miód. Mieszaj do rozpuszczenia się miodu. Następnie dodaj sos sojowy, ocet balsamiczny lub ryżowy i czosnek. Dalej wszystko mieszaj. Na końcu dodaj olej sezamowy i oliwę z oliwek i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj, do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy na 30 min. Przed każdym zalewaniem dowolnie wybranego mięsa marynatę należy zamieszać.

5. Chińska marynata do drobiu
Składniki:
2 łyżki oleju
2 łyżki ostrego keczupu
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki tartego imbiru
1/4 łyżeczki proszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i włóż mięso do marynaty. Drób marynujemy przez około 1 godzinę.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *