Desery miodowe

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie wiesz co zrobić? Przychodzimy z pomocą mamy kilka przepisów na przyszności z miodem. Jak raz spróbujesz przepisów będziecie chcieli je przyrządzać za każdym razem!

Figi w polewie miodowej

Składniki:

  • 8 dużych i dojrzałych fig
  • Pół szklanki miodu
  • Pół szklanki wina deserowego
  • Łyżka brandy
  • Łyżka esencji waniliowej

Wierzchołki figi naciąć w X, przedłużając przecięcia niemal do samego dołu. Figi ułożyć w półmisku. W małym rondelku zagotować miód i wino, zdjąć z ognia i dodać brandy oraz esencje waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać i polać figi.

Brzoskwinie w polewie miodowej

Składniki:

  • Szklanka miodu
  • Pół szklanki wody
  • 2 duże brzoskwinie
  • Łyżka startej skórki z cytryny
  • Łyżka esencji waniliowej
  • Dwie łyżki rumu

Z brzoskwiń wyjąć pestki. W garnuszku zagotować wszystkie składniki oprócz brzoskwini. Dodać brzoskwinie i zmniejszyć ogień. Garnuszek przykryć i gotować tak przez 20 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej, po czasie całkowicie schłodzić w lodówce.

Smażone spirale miodowe

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • Łyżka świeżych drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki mąki

W dużej misce wymieszać wodę, mąkę, drożdże, miód i sól aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto obwinąć w folię i zostawić na półtorej godziny. W głębokim garnku lub patelni rozgrzać olej do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe spirale. Smażyć tak długo aż staną się złocistobrązowe. Usmażone spirale odsączyć w papierowy ręcznik, następnie pokropić je miodem.

Przepisy te są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie sprawdzą się jako szybkie słodkie przekąski.

Ten wpis umieszczono w kategorii Porady i otagowano jako , , , , , , , , , . Możesz dodać go do zakładek permalink. Dodaj komentarz lub dodaj odpowiedź (trackback): Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*